Khamis, 29 Disember 2011

AYAM BAKAR SOS MUSTARD

Assalamualaikum buat para pembaca. Di Jordan ni menu lauk susah nak dipelbagaikan. Faktor utamanya ikan sukar untuk didapati. Tu pun hanya merasa ikan frozen sahaja, ikan segar-segar macam di Malaysia jauh sekali. Harga ikan pun boleh tahan mahalnya. Jadinya, kalau duduk sini terpaksalah membiasakan diri dengan daging dan ayam sahaja. Pusing-pusing itu sahajalah menu lauknya. Oleh kerana sudah bosan dengan ayam masak kari, ayam masak merah, ayam masak kurma, ayam goreng berempah, nasi ayam ataupun nasi arab lauk ayam, maka hari ni nak tukar selera buat ayam bakar pula. Saya namakan masakan ni......Ayam Bakar Sos Mustard. Sebabnya menggunakan sos mustard sebagai perencah dalam masakan ayam bakar ni. Resepi ni saya dapat dari seorang kenalan Arab. Tapi ikut kaedah asalnya bakar atas arang. Tapi musim-musim sejuk ni, tak kuasalah pulak saya nak memanggang ayam ni menggunakan arang. Jadinya saya bakar ayam ni menggunakan oven sahaja.

RESEPI AYAM BAKAR SOS MUSTARD




BAHAN :

1/2 kilo ayam
4 sudu besar sos mustard
2 sudu besar cuka masakan

2 biji bawang besar
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar kunyit serbuk
Garam secukup rasa


CARA :
1. Potong ayam sederahana besar dan kelar-kelarkan.
2. Blend bawang dan lada hitam bersama-sama.
3. Gaulkan bawang, lada hitam, sos mustard, cuka, garam, kunyit bersama-sama.
4. Perapkan bahan yang digaul tadi bersama ayam selama 2-3 jam.
5. Letakkan ayam dalam loyang dan bakar dalam oven menggunakan suhu 170 degree selama 1 jam 15 minit.
6. Hidangkan bersama nasi panas dan salad tomato berserta timun. Enak juga dihidangkan bersama air asam.

SELAMAT MENCUBA...untuk menu yang amat mudah dan lazat ini. 



2 ulasan:

  1. Salam Dah, cam best je resepi ni..tapi sos mustad tu apa bendanya ye..dah ni masak canggih2la..

    BalasPadam
  2. Canggih apanya kak, biasa2 saja. Sos mustard yang warna kuning tu.

    BalasPadam

CATATAN POPULAR