Sabtu, 17 Disember 2011

ROTI OH ROTI

Fuh...saat mata dah hampir-hampir nak terlelap ni, baru terasa kepenatan setelah seharian "bekerja" tanpa henti.Apa le agaknya koje yg saya buat ni? Kerja kedai dobi? Jawapannya, 2 hari sekali. Tukang sapu sampah? Jawapannya, hari-hari. Tukang masak? Ye betul, hari ni saya ambil tender menguli doh-doh roti. Bukan utk pasaran komersial ye, tapi utk pelanggan tetap yg ada kat rumah ni saja.....Dari pagi sampailah ke malam meroti saja saya hari ni. Maklumlah org baru nak belajar-belajar buat roti sendiri, teruja sesangat sampai sakit-sakit badan dah ni. Tapi best...tengok hasil tangan sendiri dan jualan pula laku utk pelanggan tetap kat rumah ni. Terima kasihlah kpd penyumbang resepi dan petua-petua yg diperturunkan utk buat roti. Antara blog yg saya "study" utk buat roti ialah http://jintanmanis.blogspot.com, http://yatiememories.blogspot.com, http://tiffinbiru.com, http://fromintankitchen.blogspot dan juga laman-laman youtube yg paparkan cara nak bentukkan pelbagai jenis roti. Ada roti silang, roti ulat bulu (serem je bunyi), croissant dan roti bulat-bulat tu. Jasa penyumbang-penyumbang resepi yg tak kedekut ilmu amat-amat saya hargai. Semoga pahala anda dlm menyumbang ilmu dikira sebagai amal jariah. Amin.....


Betapa seronoknya berjaya buat roti walaupun tanpa bread maker.



RESEPI ROTI SAYA

BAHAN :
250 gm tepung gandum (sebab tak de tepung high protein. Kalau ada lebih baik guna tepung jenis ni)
10 gm yis
1/2 sudu teh baking powder
2 sudu besar water roux
2 sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin atau minyak
4 sudu besar gula
150 ml air suam

Untuk sapuan :
1 biji telur, sedikit madu, sedikit susu cair (dikocok sekali)
sedikit marjerin.

Cara nak buat water roux :
50 tepung gandum dan 250 ml air.
Kacau atas api sehingga pekat dan sejukkan.

CARA :
1. Tepung, yis dan baking powder digaul sebati.
2. Masukkan water roux dan shortening, sebatikan.
3. Masukkan marjerin atau minyak. Jadikan adunan seperti bread crumbs.
4. Susu dan gula dibancuh bersama air suam.
5. Tuang air suam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jadikan adunan seperti doh.
6. Uli hingga doh tak melekat di tangan. Jika melekat tambah tepung, jika kurang tambah air.
7. Masukkan doh ke dalam plastik dan ramas-ramaskan doh sekitar 8-10 minit.
8. Keluarkan doh dan uli semula.
9. Perap doh selama 45 minit atau naikkan sekali ganda.
10. Bentukkan roti.
11. Biarkan roti yang telah dibentuk selama 20-40 minit (Jangan lebih 40 minit kerana nanti sarangnya akan jadi besar-besar).
12. Sapu permukaan roti dengan telur,susu dan madu yang telah dikocok. Ini untuk menghasilkan permukaan roti yang berkilat dan kekuningan.
13. Bakar dalam oven menggunakan suhu 170 selama 20 minit.
14. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sapu dengan marjerin untuk roti yang lebih berkilat dan lembut. SELAMAT MENCUBA.


1 ulasan:

CATATAN POPULAR