Ahad, 18 Disember 2011

BLUBERRY CHEESE CAKE BERPERISA MANGGA

Slm...hari ni dilalui dgn perkara biasa-biasa sahaja. Memasak, mengemas, mendobi dan juga lepak-lepak tengok tv. Rancangan tv yg paling saya sukai tentulah Fatafeat. Fatafeat ni sebuah rancangan masak-masak di rantau Arab. Fatafeat bukan sekadar menyajikan resepi Timur Tengah, tetapi turut menyajikan resepi-resepi dari Barat. Kalau kat Malaysia skrg dok femes master chef, tetapi kat sini femes dgn star chef.

Menu menarik hari ni? Membaking ciskek lagi....BLUEBERRY CHEESE CAKE, tapi yg ni saya taruk  perisa mangga. Topingnya tetap letak blueberry sbb kat Jordan ni tak de kebun mangga. Yang banyak kebun zaitun, takkan saya nak letak buah zaitun pulak. Ngeee.....tak dpt bayangkan rasanya klau ciskek letak buah zaitun. Boleh pening lalat agaknya.

BLUEBERRY CHEESE CAKE

BAHAN :

Base :
1. 50 gm tea biskut
2. 100 gm marjerin

Kek :
240 gm cream cheese
80 gm gula halus
2 biji telur gred C
200 ml whipping cream
135 ml yogurt perisa asli
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk perisa mangga (Kalau kat Malaysia ada jenama Tang)


CARA :

Untuk base :
1. Hancurkan biskut dan gaul bersama mentega yg telah cair.
2. Kemudian tekan-tekan dan padatkan dlm loyang spring foam.
3. Simpan dlm peti sejuk.

Untuk adunan kek :
1. Putar cream cheese bersama telur hingga sebati.
2. Masukkan gula halus dan putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan whipping cream, yogurt, tepung dan serbuk perisa mangga. Putar hingga sebati.
4. Tuang adunan ke loyang.
5. Bakar cara bain marie (Loyang letakkan atas dulang pembakar dan masukkan air panas  dlm dulang tersebut). Bakar pada suhu suhu 140 degree selama 1 jam 10 minit.
6. Setelah masak biarkan dulu dlm oven selama sejam.
7. Kemudian simpan dlm peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam. Nak lagi sedap simpanlah semalaman.

Warna ciskek ni agak oren-oren gitu, bukan warna ciskek yg biasa dilihat tu. Sesiapa yg allergic dgn warna oren, tak payah le letak serbuk mangga tu.

Resepi ni saya rujuk dlm blog http://hanamemories.blogspot.com - resepi marble cheese cake. Tapi saya putaq-belitkan jadi blueberry cheese cake sbb malas nak mermable-marble. Jus lemon dan lemon zest pun saya tak letak. Ampun ye Cikgu Hana.....SELAMAT MENCUBA bg yg belum mencuba. Nyum..nyum..aktiviti menambah spare part kat perut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

CATATAN POPULAR