Rabu, 28 Disember 2011

LOMPAT TIKAM VERSI SUSU

Hari dah malam.....tapi perut tak tahu kenyang budak-budak kat rumah ni. Bukan setakat budak-budak, mak budak pun sama lapar ....Tambah pulak dengan musim sejuk ni, lagilah berkeroncong  perut tu. Dari balik sekolah tadi sampailah ke malam asyik request nak lompat tikam. Dah tu pulak sesedap rasa je budak-budak ni nak bagi nama - tikam pelompat...katak lompat (tak sanggup nak dengar). Diberi nama katak lompat sebab dia orang kata ada warna hijau. Tak sampai hati rasanya nak biar tidur termimpi-mimpikan lompat tikam. Maka, buatlah lagi lompat tikam entah kali yang ke berapa pun tak tahu ni. Asal resepi ni saya cedok dari kakfida@myresipi. Tapi disebabkan santan yang berkali ganda mahal kat Jordan ni, maka santan tu saya tukar dengan susu. Maap ye K.fida sesuka hati saya je nak oter2 resepi K.Fida ni. Susu berlambak-lambak dijual di sini dan harganya masih dlm kemampuan kalau nak beli berkotak-kotak pun. Jom kita tengok resepi lompat tikam yang saya buat. Siapa agaknya yang sudi nak tengok resepi saya ni.

LOMPAT TIKAM VERSI SUSU

Lapis hijau :
1300 ml air
100 gm tepung beras
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna hijau

Lapis putih :
1000 ml susu cair
200 ml air
70 gm tepung beras
1 sudu teh garam

Air gula :
1000 ml air
200 gm gula pasir
70 gm gula merah
Sedikit daun pandan disimpul 

CARA :
1. Blend kesemua bahan lapisan hijau, dan masak atas api. Kacau sehingga pekat dan tuang ke dalam bekas. Biarkan sejuk.
2. Blend kesemua bahan lapisan putih, dan masak atas api. Kacau sehingga pekat dan tuang ke atas lapisan hijau tadi. Tuang secara perlahan-lahan. Caranya letakkan sudip atas lapisan hijau sambil dituang secara perlahan-lahan untuk mengelakkan lapisan hijau mengalami "kecederaan". Sejukkan.
3. Masakkan air gula.
4. Hidangkan bersama air gula.
5. Untuk rasa yang lebih memukau selera, simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA...untuk resepi yg amat mudah ni,semudah ا ب ت .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

CATATAN POPULAR