Kira-kira 2 minggu yang lalu saya berkesempatan berkunjung ke rumah salah seorang kawan berbangsa Arab. Tujuan ziarah ke rumahnya kali ini, bukan sekadar untuk berziarah, tetapi ingin mengutip sedikit ilmu masakan Arab. Ini adalah kali ke-2 saya sekeluarga berkunjung ke rumahnya. Kawan Arab ni dikenali sebagai Abu Zed, mempunyai isteri berbangsa Romania dan mempunyai 5 orang anak-Zed, Sarah, Hamzah, Sef, Lamis dan bakal lahir lagi seorang anak pada bulan November ini. Saya amat kagum dengan Ummu Zed (panggilan untuk isteri Abu Zed) @ Monica kerana ketika berkahwin dengan Abu Zed, beliau tidak tahu langsung berbahasa Arab. Namun kini, amat fasih berbahasa Arab.
Dalam kunjungan ke rumah beliau untuk kali ini, saya berkesempatan belajar resepi kebab dan juga ayam bakar. Rupa mahupun rasa kebab di Malaysia dan Jordan adalah berbeza. Jika di Malaysia, inti kebab ialah ayam yang dibakar dan dicampur dengan sayur-sayuran. Tetapi di Jordan kebab ialah daging cincang yang disalut pada besi pemanas dan dibakar, kemudian dimakan bersama roti Arab. Rasanya amat enak dengan pelbagai bahan campuran lain. Di sini sukalah saya berkongsi resepi kebab yang sudah menjadi kegemaran kami sekeluarga.
RESEPI KEBAB (ARAB STYLE) :
BAHAN-BAHAN :
3 kg daging cincang
200 gm lemak daging - dicincang
1 ikat daun baqdunis
# ketiga-tiga bahan dimesin bersama.
3 sudu besar serbuk lada hitam
3 labu bawang besar-diblender
1 labu bawang putih-diblender
CARA :
Kesemua bahan digaul sekali dan disebatikan. Kemudian, kepal-kepalkan daging tadi ke besi pemanas dalam 4 atau 5 ketul. Akhir sekali dibakar. Lemak yang sebati pada daging tadi akan mencair dan lemak juga turut bertindak sebagai "gum paste" kepada daging-daging tadi. SELAMAT MENCUBA....
RESEPI AYAM BAKAR (ARAB STYLE) :
BAHAN-BAHAN :
1 kg dada ayam - dipotong dadu
3 sudu besar sos mustard
Garam secukup rasa
2 sudu besar cuka
2 sudu besar serbuk lada hitam
2 labu bawang besar - dikisar
1 labu bawang putih - dikisar
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar perahan jus lemon
CARA-CARA :
Campur kesemua bahan dan perap ayam selama kira-kira 1 jam. Selepas itu bolehlah dibakar. Mudahkan ? SELAMAT MENCUBA.
Jika diberi kesempatan saya ingin belajar memasak pelbagai jenis nasi Arab seperti nasi kabsah, mandy, zubyan dan pelbagai lagi. Juga pelbagai jenis syurbah (sup) dan salatah.
Rabu, 20 Julai 2011
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CATATAN POPULAR
-
Minggu ni masuk minggu ke-2, ahli keluarga dilanda kesakitan pada musim sejuk kali ni-Disember 2011. Bermula dengan Abang muntah-muntah (buk...
-
12.12.2011. CAK ! SELAMAT PAGI DAN SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-6 UNTUK ANAKANDA MUHAMMAD AFNAN. SEMOGA AFNAN MAMPU MENAPAK SEBAGAI ANAK YANG...
-
Ciskek yang saya buat ni kira jodoh juga la...sebabnya dgn ciskek ni saya jarang-jarang sekali bertemu jodoh. Cuma sejak akhir-akhir ni saja...
-
Slm...hari ni dilalui dgn perkara biasa-biasa sahaja. Memasak, mengemas, mendobi dan juga lepak-lepak tengok tv. Rancangan tv yg paling saya...
-
Orang kata, bukan sebarang orang yang kata le...tapi mengikut orang-orang yang pakar dalam bidang masakan, resepi yang sama, tapi kalau baka...
Mna nk dpt daun baqdunis?
BalasPadamMna nk dpt daun baqdunis?
BalasPadamdaun baqdunis tu daun apa tu dik
BalasPadamKite google die kate baqdounes ni daun parsley
BalasPadam