Betapa seronoknya berjaya buat roti walaupun tanpa bread maker. |
RESEPI ROTI SAYA
BAHAN :
250 gm tepung gandum (sebab tak de tepung high protein. Kalau ada lebih baik guna tepung jenis ni)
10 gm yis
1/2 sudu teh baking powder
2 sudu besar water roux
2 sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin atau minyak
4 sudu besar gula
150 ml air suam
Untuk sapuan :
1 biji telur, sedikit madu, sedikit susu cair (dikocok sekali)
sedikit marjerin.
Cara nak buat water roux :
50 tepung gandum dan 250 ml air.
Kacau atas api sehingga pekat dan sejukkan.
CARA :
1. Tepung, yis dan baking powder digaul sebati.
2. Masukkan water roux dan shortening, sebatikan.
3. Masukkan marjerin atau minyak. Jadikan adunan seperti bread crumbs.
4. Susu dan gula dibancuh bersama air suam.
5. Tuang air suam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jadikan adunan seperti doh.
6. Uli hingga doh tak melekat di tangan. Jika melekat tambah tepung, jika kurang tambah air.
7. Masukkan doh ke dalam plastik dan ramas-ramaskan doh sekitar 8-10 minit.
8. Keluarkan doh dan uli semula.
9. Perap doh selama 45 minit atau naikkan sekali ganda.
10. Bentukkan roti.
11. Biarkan roti yang telah dibentuk selama 20-40 minit (Jangan lebih 40 minit kerana nanti sarangnya akan jadi besar-besar).
12. Sapu permukaan roti dengan telur,susu dan madu yang telah dikocok. Ini untuk menghasilkan permukaan roti yang berkilat dan kekuningan.
13. Bakar dalam oven menggunakan suhu 170 selama 20 minit.
14. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sapu dengan marjerin untuk roti yang lebih berkilat dan lembut. SELAMAT MENCUBA.
2 sudu besar tu sudu makan ke?
BalasPadamMohon share resepi tq
BalasPadam