12.12.2011.
CAK ! SELAMAT PAGI DAN SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-6 UNTUK ANAKANDA MUHAMMAD AFNAN. SEMOGA AFNAN MAMPU MENAPAK SEBAGAI ANAK YANG SOLEH, PENYEJUK HATI KEDUA IBU BAPA. SEMOGA ALLAH MURAHKAN REZEKI AFNAN, DIKURNIAKAN KECERDASAN AKAL FIKIRAN, KEBAIKAN AKHLAK DAN SIHAT TUBUH BADAN. TUTUPKANLAH PANDANGAN MATA HATI AFNAN DARIPADA PERKARA-PERKARA YANG DILARANG OLEH AGAMA-MU YA ALLAH.
Sebenarnya agak fening juga nak pilih kek yang mana nak buat untuk hari jadi Afnan hari ni. Satu jenis nak bawa ke sekolah, kat rumah nak jenis yang lain pulak. Haru-biru budak ni sorang (Mujur tak haru-pink ke, haru-kelabu asap ke). Cheese kek ke ? Chocolate kek ke ? 2 jenis kek ni memang laku kat rumah ni. Kalau yang jenis lain tak berapa laju. So, pepagi bangun lepas solat Subuh, saya dah menggodek kek coklat moist untuk Afnan bawa ke sekolah. Tapi versi yang ni saya letak dalam paper cup, maka jadi le muffin untuk mudah dia agih-agihkan kepada kawan-kawan dia. Lagipun kek ni mudah nak buat, semudah ABC dan dicampur tolak pula dengan masa yang terhad.
RESEPI KEK COKLAT MOIST (VERSI muffin)
Sumber asal : Dari Pn.Munirah Baharom Kongsi Resepi
BAHAN
Bahan A:
1 cawan susu cair
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak sayuran - saya guna minyak jagung
3/4 cawan susu pekat
Optional : 1 sudu teh nescafe (saya tambah)
Optional juga : 1 sudu teh jus lemon (untuk hilang rasa muak pada kek)
Bahan B :
4 biji telur saiz M
Bahan C :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu KFC baking powder
1 sudu KFC soda bikarbonat
CARA :
1. Kesemua bahan A dimasak atas api. Masak sehingga gula cair sahaja, tidak perlu mendidih. Dah masak, sejukkan sebentar.
2. Blender telur sehingga kembang.
3. Ayak bahan C bersama-sama.
4. Masukkan bahan B dan bahan C secara berselang-seli ke bahan A. Sebatikan.
5. Tuang ke dalam paper cup yang dialas dengan acuan muffin dan bakar dalam oven menggunakan suhu 170 degree selama 30 minit.
Mudahkan ? Sedia bahan 30 minit, bakar 30 minit. Dah siap.....SELAMAT MENCUBA untuk versi kek yang mudah, cepat dan sedap...Terima kasih kepada penyumbang resepi, Pn. Munirah Baharom.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan